Attentie
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gewelfschildering

De Toren

Enkele maten:

- hoogte van de toren (bovenkant haan) 76,88 meter
- hoogte van de omloop (trans) 44,27 meter
- horizontale doorsnede van de bol 2,5 meter
- verticale doorsnede van de bol 2,8 meter

De luidklokken in de toren:

- Tijdens de torenbrand van 1948 werden de luidklokken verwoest.
- Op 14 april 1951 werden 4 nieuwe luidklokken  op de onderste luidzolder in de toren gehangen. Deze klokken kregen de namen van de 4 prinsessen (Beatrix, Irene, Margriet, Marijke). De 4 klokken werden gegoten door Van Bergen in Heiligerlee.

- De twee nieuwe luidklokken op de bovenste luidzolder kwamen op 17 augustus 2005 en werden gegoten door Kon.Eijsbouts te Asten (NB).
- Het onderhoud van alle klokken is in handen van Kon.Eijsbouts.

- De paternosterklok boven het koor van de kerk is in 1996 gegoten (Eijsbouts) en hangt sinds 2007 in het torentje.

- De klokken worden geluid door het klokkenluidersgilde St.Walburga, opgericht in 1984.

In de toren hebben diverse branden gewoed:

- De eerst bekende brand in de toren was in 1446.
- De tweede torenbrand was in 1600, daarbij ging de hoge spits uit 1482 verloren.
- De barokke spits staat er sinds 1637 (verbrand in 1948, maar weer opnieuw opgebouwd)

- De nieuwe spits was gereed op 5 mei 1970.
- De laatste grote torenrestauratie vond plaats in de periode van oktober 2004 - december 2005.

Gewelfschilderingen.

De Sint Walburgiskerk heeft één van de grootste verzamelingen gewelf- en muurschilderingen in Nederland. De oudste werden al omstreeks 1400 aangebracht. Tot in de 16de eeuw ging men door met het beschilderen van pijlers, wanden en gewelven met figuratieve voorstellingen en ornamentele motieven. Dit gebeurde vooral na verbouwingen en uitbreidingen van het kerkgebouw.
De schilderingen bleven zichtbaar tot 1820. Tussen 1820 en 1830 werden ze overgewit, omdat een wit kerkgebouw toen in de mode was.
In 1911-1912 tijdens de restauratie van de kerk onder supervisie van Dr. P.J.H.Cuypers kwamen de schilderingen weer tevoorschijn. Cuypers was van mening dat men het gebouw moest verfraaien en terug brengen in een ideale toestand. Waar nodig vulde men dus schilderingen aan. Zijn mening stond lijnrecht tegenover die van anderen, die vonden dat men zich diende te beperken tot het conserveren van het geen werd aangetroffen.
In de jaren 90 zijn de gewelfschilderingen opnieuw gerestaureerd, naar de opvatting van nu: geconserveerd en schoongemaakt.

Als u op een afbeelding klikt verschijnt een vergroting. {gallery}gewelfschildering{/gallery}

Het Doopvont

De-Koperen-Vont-webDoopvont door Gielis van Eynde, gegoten te Mech-elen in 1527. De vont bestaat uit een op zes liggende leeuwen rustende gepro-fileerde voet die via een ronde stam met vier tegen de schacht aangebrachte Evangelisten-beeldjes overgaat in een gepro-fileerd bekken. Op het bekken rust het aan een smeedijzeren hefkraan opgehangen deksel  met torenvormige bekroning die eindigt in  een gedraaide knop, waarop een pelikaan als symbool van de goddelijke liefde.