Historie Walburgiskerk

De Walburgiskerk in Zutphen behoort tot de tien mooiste kerken van Nederland. De oudste delen van de kerk dateren uit de elfde eeuw.
Tot 1591 was de Walburgiskerk een katholieke kerk. Na de verovering van Zutphen door Prins Maurits werd de kerk protestants. In 2016 droeg de Protestantse Gemeente Zutphen de kerk over aan de Stichting Oude Gelderse Kerken.

De kerk is eind negentiende eeuw ingrijpend gerestaureerd onder leiding van de architect P.J.H. Cuypers. Tussen 1970 en 1988 vonden diverse restauraties plaats. Sinds de meest recente verbouwing (2018) is de kerk het gehele jaar geopend voor publiek. Ook kan de kerk gehuurd worden voor diverse gelegenheden.

De Walburgiskerk herbergt vele schatten, waaronder een kaarsenkroon uit 1395, een koperen doopvont uit 1527, een unieke kettingbibliotheek (Librije) uit 1564 en het Hendrick Baderorgel uit 1643, dat hoort tot de top 5 orgels van ons land.

De Walburgiskerk is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van het Museum Catharijneconvent in Utrecht om het religieuze erfgoed van Nederland onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie over de kerk zelf zie www.walburgiskerk.nl